top of page
gourmetmåltid
Här är Umeågalans
meny

2024-03-19

Nu är det klart vad Umeågalans cirka tusen gäster kommer bjudas på.

– Det blir retro-lyx i modern förpackning, säger Roger Martti, köksmästare på Umeå Folkets Hus.

 

Maten på Umeågalan är en viktig del i helhetsupplevelsen och har genom åren fått fina betyg i besöksundersökningen. Under dagsprogrammet i Aula Nordica serveras en vegetarisk lunch och på Nolia på kvällen blir det galamiddag. När kockarna på Äpplet skulle skapa menyn till middagen – Umeågalans 20-årsjubileum – utgick de från ett så kallat back to the future-tema.

Grundidén till varmrätt var att tolka den klassiska maträtten black and white.

– Vi skojade då att om man bara hittar den rätten på skumma kvarterskrogar och på spanska turistfällor. Vi har väl hamnat ganska långt från den rätten, men det var det fröet som vi grodde på. Och det slutade väl med att vi har en galamiddag som är både i dåtid och framtid. Detsamma gäller även den vegetariska varmrätten, där hittar vi också back to the future. Vi ska äta mindre kött, så då gör vi växtbaserad mat som ser ut och smakar som kött.

säger Roger Martti.

– Ja, vi har valt att jobba med råvaror som upplevdes – och kanske fortfarande upplevs – som lyx. Oxfilé och tryffel är två sådana råvaror. Vi hittar dem på den lokala pizzerian eller burgerhaket runt hörnet, långt ifrån glamouren och flärden de förr förknippades med, säger Hanna Eriksson, restaurangchef på Umeå Folkets Hus.

Hon tillägger:

– Självklart har vi även försökt jobba med svenska och lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt.

När det gäller drycken så är det först och främst viktigast att den passar bra ihop med maten. Hanna Eriksson har valt ekologiska viner och hon menar att det roligaste för henne varit att få gynna en Umeåföretagare med dryckesvalen.

– Vårt förrättsvin kommer från en importör som heter Vinum Alpes, vilket är ett Umeåbaserat importbolag som jobbar med viner från alpregioner. Så det tyckte jag var extra kul just på en gala för Umeå. 

Umeågalans meny

Fördrink:
NV The Grape Collective Cava Brut Nature, EKO, Spanien.

Förrätt:

Hummerkrokett med syrlig soppa på gurka från Hällnäs, äpple, krusbär och jalapeño.
2022 Hirsch Kammern Grüner Veltliner, EKO, Österrike.

Varmrätt:

Tryffelfärserad oxfilé med friterad potatiskaka, långpepparsky, dragon, vattenkrasse och bevarade tomater.
2019 Mas de Lunes L´Emblematique 1936, EKO, Frankrike.

 

Efterrätt:

Vinbärsbavaroise med mörk chokladganache, blåbärsmarmelad och torkade blommor.
NV Le Contesse Prosecco Brut DOC.

Vegetarisk meny

Förrätt:

Cheddarostkrokett med syrlig soppa på gurka från Hällnäs, äpple, krusbär och jalapeño.

Varmrätt:

Redefine Flank tryffeljärpe med friterad potatiskaka, långpepparsky, dragon, vattenkrasse och bevarade tomater.

Efterrätt:

Vinbärsbavaroise med mörk chokladganache, blåbärsmarmelad och torkade blommor.

bottom of page