
Årets galameny - med smak av Norrland
2025-11-12
Årets galameny hyllar det norrländska – med lokal stolthet och innovativa smaker
På Umeågalan 2025 väntar inte bara inspiration från scenen – utan också på tallriken. Årets galameny är komponerad av Roger Martti, köksmästare på Umeå Folkets Hus, och speglar både lokal förankring och nyfiken innovation.
– Vi utgår från det vi har omkring oss, från det som växer nära och det vi ofta tar för givet – men som i själva verket är väldigt speciellt säger Roger Martti.
Menyn rör sig mellan det välbekanta och det oväntade. Här samsas trygga, nordliga smakermed nyskapande inslag – som exempelvis Boquerones från Kalix och Episk Hallon från Emil Åreng.
Resultatet blir en meny som både hyllar det lokala och tänjer på det traditionella – i sann Umeågala-anda.
KVÄLLENS meny
Förrätt
Kalix-boqueron med löjrom, bakad röding krispig mandelpotatiskrutong, rödlök, dill, rökt gräddfil och Västerbottensemulsion.
Ett glas:
Zöbing Riesling 2023, Hirsch, Kamptal, Österrike.
Varmrätt
Sotat renkalvsinnanlår med trumpetsvamp, fylld sellericanneloni, bakat äpple, jordärtkockschips och smörad långpepparbuljong.
Ett glas med påfyllning:
Piemonte Rosso 2022, Sarotto, Italien.
Dessert
Chokladkola med rostad grädde, torkad yoghurt samt lingon inkokta i Episk Hallon och blåklint.
En piccoloflaska:
Prosecco Treviso Brut, Doc Eko, Italien.



