top of page
Årets meny - LinkedIn 1.jpg
Årets galameny - med smak av Norrland

2025-11-12

Årets galameny hyllar det norrländska – med lokal stolthet och innovativa smaker

 

På Umeågalan 2025 väntar inte bara inspiration från scenen – utan också på tallriken. Årets galameny är komponerad av Roger Martti, köksmästare på Umeå Folkets Hus, och speglar både lokal förankring och nyfiken innovation.

 

– Vi utgår från det vi har omkring oss, från det som växer nära och det vi ofta tar för givet – men som i själva verket är väldigt speciellt säger Roger Martti.

 

Menyn rör sig mellan det välbekanta och det oväntade. Här samsas trygga, nordliga smakermed nyskapande inslag – som exempelvis Boquerones från Kalix och Episk Hallon från Emil Åreng.
 

Resultatet blir en meny som både hyllar det lokala och tänjer på det traditionella – i sann Umeågala-anda.

KVÄLLENS meny

Förrätt

Kalix-boqueron med löjrom, bakad röding krispig mandelpotatiskrutong, rödlök, dill, rökt gräddfil och Västerbottensemulsion.

Ett glas:

Zöbing Riesling 2023, Hirsch, Kamptal, Österrike.

Varmrätt

Sotat renkalvsinnanlår med trumpetsvamp, fylld sellericanneloni, bakat äpple, jordärtkockschips och smörad långpepparbuljong.

 

Ett glas med påfyllning:

Piemonte Rosso 2022, Sarotto, Italien.​

Dessert

Chokladkola med rostad grädde, torkad yoghurt samt lingon inkokta i Episk Hallon och blåklint.

En piccoloflaska:

Prosecco Treviso Brut, Doc Eko, Italien.

bottom of page